Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Öt Elem elve

 A régi Tao filozófusok a Víz, a Fa, a Tűz, a Föld és a Fém metaforáját alkalmaták, hogy megvilágítsák a világegyetemen belül létező minden dolog és élőlény kapcsolatát és az állandó változást, körforgást, születést és halált, öregedést és megújulást, kezdetet és véget. Az évet öt részre osztották (tavasz, nyár, késő nyár, ősz, tél), és mindegyikhez hozzárendeltek egy elemet. Ugyanezek az asszociációk az élet minden egyes aspektusára is igazak, legyenek azok fizikai, mentális, vagy spirituális jellegűek. 


Az Öt Elem lényege az állandóság és az állandó változás. Az Öt Elemet körben szokás ábrázolni, mivel egy körnek nincs kezdete és vége. Minden elemhez tartozik egy érzelem, egy szín, egy forma, egy, vagy több belső szerv, illetve fizikai funkció, egy érzékszerv, egy égtáj, egy érzelem és egy kifejezés. Ezek alapján megkülönbözetünk az arcelemzésben megkülönbözetünk Víz, Fa, Tűz, Föld és Fém elemhez tartozó vonásokat, arcterületeket, színeket, és természetesen ezekből következtetünk az illető személyiségére, meghatározó érzelmeire, problémáira, múltbeli eseményekre és az azok általá generált, ún. sémákra. 


Így például a Víz elem szimbolizálja a születés előtti, magzati létet és a halál utáni állapotot. A Víz elem az arcon megmutatja az illető vele született életenergiájának a mennyiségét és minőségét, a kockázatvállalásra való hajlamot, a félelemhez való viszonyt, az előre tervezés képességét, a vitalitást, a kreativitást és a termékenységet, az akaraterőt, a magabiztosság mértékét, az önértékelés milyenségét, a szocializálódás mértékét. A Víz elem felelős a vesék és a húgyhólyag működéséért, a gerincoszlop egészségéért is.


Ideális esetben egy emberben mind az Öt Elem egyenlő arányban, kiegyensúlyozottan van jelen. Ez azonban rendkívül ritka. Mivel az Öt Elem mindegyike egy-egy életszakaszt is jelöl, nyilván az egyes életkorokban más-más elem kerül előtérbe. A lényeg, hogy tudatosítsuk, melyek azok az elemek, amelyek túlműködnek, illetve melyek azok, amelyek alulműködnek, s milyen mentális, lelki / érzelmi, vagy fizikai következményei vannak ezeknek az állapotoknak. 


Az Öt Elem egymást generálja, és egymást kontrollálja. A generáló (tápláló) körben a Víz táplálja (öntözi) a Fát, a Fa táplálja a Tüzet (miközben ég), a Tűz hamuval teszi termékenyebbé a Földet, a Föld önmagában létrehozza a Fémet, a Fém pedig ásványi formákban gazdagítja a Vizet. A kontrollciklusban a Víz kioltja a Tüzet, a Fa kifárasztja a Földet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Föld gátolja a Víz szabad folyását, a Fém pedig elvágja a Fát. 

A generáló és a kontrollciklusban létrejövő állandó kölcsönhatások felelősek minden ember érzelmi, fizikai és szellemi állapotáért. 

 
 

 


Levelezőlista