Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapfogalmak

Mindannyian bizonyos céllal születünk meg. Megvan bennünk minden, ami a sikerhez és boldogsághoz szükséges. De mivel a születésünkkor nincs a kezünkben egy használati utasítás a működésünkhöz, mások véleményén, értékrendjén, ítéletén keresztül tanuljuk meg látni a világot (család, kultúra, iskola, stb) Jönnek a külső ingerek, az elvárások, a belénk nevelt félelmek, amelyek alapján gondolkodni, érezni és reagálni kezdünk. Az eredmény:  önértékelési problémák, diszharmónia, céltalanság, önvád, vagy mások vádolása. 

Az egyes életkorok elhelyezkedése az arcon


A fülek és a hajvonal életünk első 17 évét jelzik. Ez a korszak az önmagunkra találásról és a világhoz való viszonyunk kialakításáról szól. 


A homlok már a késő tinédzserkor és a húszas évek. Ez az első olyan életszakasz az életünkben, amikor önállóan kimehetünk a világba és felfedezhetjük azt, így az energiák is kifelé, a külső dolgok megismerésére irányulnak. 


A szemek a harmincas éveinket jelzik. Sok ember nagyon komoly párkapcsolati és hivatással, életcéllal kapcsolatos tapasztalatot szerez, amelyek hozzájárulnak személyiségfejlődésükhöz. Ez a szakasz ismét a befelé fordulásról, a belső munkáról szól, vagyis Jin-szakasz. 


Az orr ismét Jang-kor. Sokan a negyvenes éveikre tesznek szert igazán nagy tudásra, szakmai tapasztalatra, vagy vannak karrierjük csúcsán. Ebben az évtizedben nem annyira az érzelmi életen van a hangsúly, hanem az anyagi, materiális dolgokon. Jellemző az is, hogy nagy fordulat következik be a negyvenes évek elején (pl. válás, munkahelyváltás, teljesen új életirány). Ilyenkor horizontális ráncok jelennek meg az orron az orrgyöknél. 


A száj az ötvenes éveket jelzi, Jin-szakasz. Ez egy nehéz időszak. A sok korábban felhalmozódott stressz és a negatív érzelmek a száj körül ölthetnek formát ráncok alakjában, mivel az elégedetlenség, a keserűség arra késztet, hogy összehúzzuk a száj körüli izmokat, illetve hogy összepréseljük az ajkakat. (visszafojtott érzelmek). Az ajkak elvékonyodnak, a száj lefelé görbül, a ráncok körbeveszik az ajkainkat. Ez az az évtized, amikor minden olyan probléma, amit a múlttal kapcsolatban el akartunk felejteni, de nem oldottuk meg, újra előjön valamilyen más formában, pl. egészségügyi vonatkozásban. Fontos, hogy érzelmileg, lelkileg, szellemileg megtaláljuk a módját ezeknek a problémáknak a feloldására. 


A hatvanas évek az állhoz kapcsolhatóak és Jang-évtized. Egy erős, széles, prominens áll pozitív évtizedet jelez. Mire valaki betölti a 60. életévét, általában vannak ráncok, vagy más jelek az állán. Ez különösen azokra igaz, akiknek a szája körül is sok ránc van. Vagyis az 50-es évek meg nem oldott problémái ismét előjöhetnek, hogy még egy esélyt adjanak az illetőnek azok megoldására. 


Az állkapocs ismét Jang és a hetvenes éveket mutatja. Ennek az időszaknak a lényege az elengedés. 


Az arc két széle a 80s és a 90s évek. (nőknél jobb, bal, férfiaknál bal, jobb). Folytatódik a 70-es években megkezdett munka. 


Az áll alja a 99-100. évet jelenti. 


Minden vonal, ránc, folt, szemölcs, anyajegy jelent valamit: élményeket, érzéseket, leckéket. Mindegyik egy jel az arc térképén, az életút egyes állomásai. 


Az arc tehát megmutatja, honnan jöttünk, merre tartunk és hol vagyunk a jelen pillanatban. 


A két arcfél


Arcunk két fele, bal és jobb oldala a szüleinket szimbolizálja. A jobb oldal az anyai hatásokról, örökségről árulkodik, illetve megmutatja társasági énünket. Arcunk bal oldala az apai oldal és az az énünk, amelyet csak néhány ember ismer. 

Ennek következtében nagyon kevés embernek van tökéletesen szimmetrikus arca. Minél asszimetrikusabb egy arc, annál nagyobb különbség van a külső és a belső én, valamint az anyai és az apai hatások között. Ezt csak akkor láthatjuk, ha az arcot tükrözzük. Minél asszimetrikusabb egy arc, annál diszharmonikusabb az illető, és annál hajlamosabb szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra. 


 


 

A három zóna

 


 

Ha az arcot horizontálisan három részre osztjuk, a legfőbb, amit figyelnünk kell az, hogy melyik nagyobb, vagy kisebb a többinél. A lényeg: figyeljünk arra, hogy amelyik a domináns, azt használjuk ki döntéshelyzetekben. 


Felső zóna: analitikus zóna. A hajvonaltól a szemöldökig tart. Ha ez a rész domináns, az arra utal, hogy az illető szeret mindent megvizsgálni, elemezni, kutatni, mérlegelni. Ahhoz, hogy jól érezze magát egy döntéssel kapcsolatban, időre van szüksége. Nagyon sokat használja az elméjét, de vigyáznia kell, nehogy kizárólag az elméjében éljen, mivel így könnyen határozatlanná és szorongóvá válhat, mert nem tud dönteni a sok lehetőség és következmény között. 


Középső zóna: gyakorlatias zóna. A szemöldöktől az orrhegyig tart. Ha ez a rész domináns, az arra utal, hogy az illető elsősorban a józan eszére hallgat és gyakorlatias. Azt nézi, mivel lehet időt, pénzt, energiát megtakarítani. Ennek a jellegzetességnek az a hátulütője, hogy túlságosan mértékletessé válhat és nem azt a döntést hozza meg, amely érzelmileg valójában kielégítené. 


Alsó zóna: intuitív zóna. Az orrhegytől az állcsúcsig tart. Ha ez a rész domináns, az arra utal, hogy az illető elsősorban az ösztöneire hallgat. Általában először cselekszik, a megérzéseire figyelve, aztán gondolkodik, de ez általában be is válik nála. Ugyanakkor figyelnie kell arra, hogy érzelmei ne uralkodjanak el felette és ne hozzon impulzív döntéseket.


 

Menüpontok

Ráncok

Cikkek: 0

Arcterületek

Cikkek: 0

Száz év-térkép

Cikkek: 0

A két félteke

Cikkek: 0

A három zóna

Cikkek: 0
 

 


Levelezőlista